Priopćenje za javnost Klinike za infektivne bolesti
 „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu

Vezano uz upite pojedinih predstavnika medija o potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, u cilju objektivnog informiranja javnosti, obraćamo se sljedećim priopćenjem: 
Sporazum o suradnji potpisan je 22. prosinca 2016. godine, na temelju jednoglasne odluke Znanstvenog vijeća Klinike
Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ je krovna institucija za infektivne bolesti u kojoj se odvija nastava za studente medicine, stomatologije i studije sestrinstva. U okviru potpisane suradnje, studenti Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta obavljat će praksu u radu s bolesnicima s infektivnim bolestima te će djelatnici Klinike biti uključeni u održavanje teoretske i praktične nastave. Potpisom ovog sporazuma Klinika se pridružila cijelom nizu zdravstvenih i znanstvenih institucija koje su potpisale ovakav sporazum s HKS.

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ omogućeno je zdravstvenim djelatnicima koji se educiraju iz područja sestrinstva da svoja znanja iz područja infektologije i mikrobiologije uče od naših najvrsnijih stručnjaka, a i vještine stječu u ustanovi koja ima najdulju tradiciju u Hrvatskoj iz područja dijagnostike i liječenja infektivnih bolesti. Na ovakav način osiguranom najkvalitetnijom edukacijom omogućit će se najbolja moguća skrb budućim bolesnicima s infektivnim bolestima, upravo iz razloga što će svoja znanja i vještine budući provoditelji zdravstvene skrbi usvajati od najboljih učitelja.

U vrijeme značajnog nedostataka medicinskih sestara i liječnika te odlaska jednog broja zdravstvenih radnika, osobito medicinskih sestara/tehničara iz Hrvatske, još jedan sestrinski studij i sestre /tehničari educirani u prestižnim hrvatskim klinikama su zalog dobrog funkcioniranja zdravstvenog sustava i adekvatne skrbi za bolesnike.
Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, kao vodeća hrvatska ustanova za dijagnostiku i liječenje infektivnih bolesti, nastavna je baza brojnih srednjoškolskih i visokoobrazovnih ustanova iz područja biomedicine sa sjedištem u Zagrebu, prvenstveno radi provođenja nastave iz područja infektologije i mikrobiologije. Tako je Klinika nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (od 1956. godine), Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (od 1971. godine) i Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, a djelatnici Klinike nastavnici su još i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Medicinskom fakultetu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinskom fakultetu u Mostaru i drugim visokoobrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu. 
Na temelju potpisanog sporazuma između Klinike i HKS ne postoje nikakve financijske obaveze za obje ustanove.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med.
v.d. ravnateljica Klinike

U Zagrebu, 5. siječnja 2017. godine